Kedves Látogatóink, Barátaink!

A KOGART élete több nagy változással indul 2020-ban és hosszú tervezgetés után arra a döntésre jutottunk, hogy áprilistól bezárjuk a Kogart Tihanyt.

 

A galéria az elmúlt hét év alatt sokkal több volt, mint egyszerű kiállítótér. Nemcsak állandó és időszaki tárlatoknak adott helyet, hanem könyvbemutatóknak, beszélgetéseknek, koncerteknek, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, jógaóráknak és még számos kulturális, közösségépítő programnak.
Néhányan már a kezdetektől velünk voltak a kiállításmegnyitókon és a kísérő eseményeken, sokan csak az elmúlt egy-két évben csatlakoztak állandó látogatóink köréhez, de egy biztos: 2013 óta számos ismeretség és barátság alakult ki galériás csapatunk és vendégeink között, ezekért a találkozásokért pedig nagyon hálásak vagyunk, és örömmel gondolunk vissza minden együtt töltött percre.
Habár a balatoni korszakot lezárjuk, de nem maradunk tétlenek - sok izgalmas kiállítást és művészeti projektet ígérünk az elkövetkezendő évekre is. Reméljük, hogy a KOGART jövőbeni, fővárosi eseményein még sokszor fogunk találkozni! Természetesen április 1-ig még várunk mindenkit a galériában akár a kiállításokat megnézni, akár csak egy kis nosztalgiázás végett.

 

Köszönjük mindenkinek az érdeklődést és a baráti támogatást
a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) munkatársai nevében!

 

 

 

 

Aktuális:

 


MOMENTS 2019 TIH FB

 

KOGART Moments - Kortárs Képzőművészeti Vásár

2019. 12. 07. - 2020. 04. 01.

 

A Kogart Tihany falaira idén télen is egy gyűjteményi válogatás került, amelyekkel nem csak a szemek gyönyörködtetése a célunk, hanem egyúttal a műgyűjtésre ösztönzés is. 
Olyan kortárs kézpőművészek alkotásait kínáljuk eladásra, mint Tenk László, Fehér László, Kondor Attila, Takáts Márton vagy Szabó Ábel - a teljesség igénye nélkül.

 

 

                                                               

Állandó kiállítás: 

001421 s

 

TIHANY VONZÁSÁBAN – Válogatás Borsos Miklós szobrászművész munkáiból

A KOGART gyűjteményeinek gazdag anyagából válogatott állandó kiállításon mutatjuk be a 20. század egyik legnagyobb magyar szobrásza, a nyarakat 1943-tól Tihanyban töltő Borsos Miklós (1906–1990) művészetét.

Saját mestersége, a szobrászat és a rajzolás mellett egy másik, egész életén át jelen lévő élménye a zene szeretete és a zenélés, a hegedülés volt. Szobrászi pályája és életműve is leginkább egy harmonikus, formailag és gondolatilag tökéletesen megkomponált, kiegyensúlyozott zeneműhöz hasonlítható, amelyben minden hang és minden ütem önálló karakterrel bír, mégis alárendelődik a partitúra egészének.

"Képzőművészetünk 20. századi történetének e kiemelkedő személyisége olyan mély gyökerekkel kötődött az emberi műveltség egyetemes értékeihez, a Biblia és a keresztény kultúra világához, a görög-római mitológiához, a reneszánsz emberközpontú, a szellemiséget dicsőítő szemléletéhez vagy a zenéhez és a természethez, mint az a fa, amely mélyre ereszti a gyökereit ahhoz, hogy az erdő sűrűjében a többi fa közül magasra nőve kiemelkedhessen a fény felé.

Tudását nem iskolákban, képzőművészeti akadémiákon szerezte. Gyermekként – Nagyszeben utcáin kóborolva – órákig nézte, hogyan dolgoznak műhelyeikben a kőfaragók, az ötvösök vagy az aranyművesek. Fortélyaikat ellesve, szinte észrevétlenül, játszva tanulta meg a különböző mesterségek alapfogásait. Később „beiratkozott" a művészettörténet legősibb, ám napjainkig legjobb „főiskolájára", mikor hosszabb időt töltött Itáliában, majd gyalogszerrel végigjárta a Földközi-tenger partvidékét Marseilles-től Velencéig. Európa jelentős múzeumaiban, Firenze képtáraiban és templomaiban az ókori egyiptomi és görög szobrászok mellett olyan nagymesterek műveiből tanult, mint Masaccio, Leonardo, Michelangelo, Dürer, Rembrandt vagy Rodin. Ezzel párhuzamosan megismerte korának jelentős festészeti és szobrászati áramlatait: Picasso, Brâncuşi, Henry Moore mellett elsősorban Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Egry József, Derkovits Gyula, Barcsay Jenő, illetve Beck Ö. Fülöp, Medgyessy Ferenc és Pátzay Pál alkotásai felé fordult érdeklődéssel.

A képzőművészeken kívül hamarosan más művészeti ágak jeles képviselőivel, írókkal, költőkkel, zeneszerzőkkel és nemzetünk több szellemi kiválóságával is személyes kapcsolatba, barátságba került, akiknek írásai, zenéje, gondolatai szervesen beépültek művészi világába."

 

 

Joomla templates by a4joomla